Kortárs Versmondó Verseny Kárpát-medencei döntője Békéscsabán

2017. március 22. szerda, 08:02

 

 

2017. március 17-én immár ötödik alkalommal találkoztak a versszerető kisdiákok első osztályosoktól kezdve a nyolcadikosokig a „Kortárs Versmondó Verseny Kárpát-medencei döntőjén” Békéscsabán, az Ibsen Ház Jókai Szalonjában.

Tizennégy intézmény hatvanegy diákja jelentkezett a megmérettetésre. Érkeztek vendégek Nagyszalontáról, Nagyzerindről, Simonyifalváról és Kisiratosról is. Különlegességét adta ennek az alkalomnak az, hogy ebben az évben a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának vezetése is e nemes ügy mellé állt. Emellett tizennégy hallgató vállalkozott arra, hogy ezt a napot csoportvezetőként, szervezőként, szereplőként a versenyzőkkel és kísérőikkel tölti.

 

 

2013-ban Szabó Istvánné Nagy Magdolna mesterpedagógus, középiskolai tanár indította el ezt a versenyt, hogy megismertesse és megszerettesse a gyerekekkel a 21. században köztünk élő magyar kortárs költők műveit. Varró Dániel, Lackfi János, Kiss Ottó után ebben a tanévben K. László Szilvia költeményei közül válogathattak a versenyzők.


A költőnőről tudni kell, hogy kisgyermeknevelő és gyógypedagógus végzettsége van, a mindennapjait pici gyerekek között éli Budapesten. 2002 óta publikál rendszeresen. Először gyermeklapokban jelentek meg versei. Most antológiákban, önálló kötetekben, folyóiratokban, tankönyvekben lehet találkozni írásaival. Nagyon örül annak, hogy a verseit, meséit rendszeresen használják az óvodákban, iskolákban, sokat megzenésítettek, feldolgoztak a pedagógusok, iskolai színjátszó csoportok. K. László Szilvia szereti, amikor életre kelnek a művei, amikor azt érzi, hogy tényleg eljutott a gyerekekhez. A közelmúltban Takács Nikolasszal jelent meg közös CD-je.  Az olvasók visszajelzései nagyon fontos megerősítést jelentenek számára, és büszke arra, hogy az UNICEF Magyarország és a Bookline könyvajánló programjában a Marci és a galibák című sorozat első kötete, „Szívünk rajta” matricát kapott.


Amikor januárban megkerestük K. László Szilviát, és felkértük arra, hogy vállalja el a zsűri elnök szerepét, a következő sorokkal reagált:

„Köszönöm szépen a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának a megkeresést és a felkérést, nagyon megtisztelő! Mindig örülök, amikor visszajelzést kapok arról, hogy a gyerekek szeretik a verseimet, szívesen olvassák, szavalják ezeket, és hálás vagyok a pedagógusoknak, ha versolvasásra (vagy írásra) buzdítják a diákokat. Minden ilyen szándékot, kezdeményezést örömmel támogatok és szívesen ellátogatok Békéscsabára márciusban.”


És így is történt…


A verseny napja mindenki szívét melegséggel töltötte el. Kellemes gyermekzsongással telt meg a Jókai Színház udvara a kora délelőtti regisztráció során.


A megnyitón a versenyzőket kísérőikkel a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara hallgatóinak verses – zenés műsora köszöntötte. Majd a csillogó szemű gyermekeket lelkileg Dr. Fest Sarolta dékánhelyettes asszony szívhez szóló szavai ragadták meg.


A versenyzőket K. László Szilvia költő vezetésével Kovács Edit színművésznő, a Jókai Színház tagja, valamint Dr. Katona Krisztina tanszékvezető főiskolai tanár (GFF PK) hallgatták meg, s minősítették.


Minden osztály versenyzőit külön – külön értékelte a zsűri. Arany, ezüst, bronz minősítésnek örülhettek a versenyzők. A könyvek mellett oklevéllel és a verseny támogatóinak (Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara, Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Bölcsőde, Munkácsy Mihály Múzeum, Dürer Nyomda, Tárnok László, Tárnok Péter, Tárnok Csaba, Dr. Párducz László, Ajándékgyár) meglepetéscsomagjával térhettek haza a gyermekek. A felkészítő pedagógusok és az intézmények elismerő oklevelet kaptak.


K. László Szilvia költő különdíját a Szegedi Fekete István Általános Iskola és a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola diákjai vihették haza magukkal.


Az izgalmas és tartalmas, szívet – lelket melengettető nap után mindannyian Rajki Miklós soraival köszöntünk el egymástól, s azzal a reménységgel, hogy 2018. március 23-án ismét találkozunk:


„Örülj az egész világnak!
Hiszen annyi jó és szép van, aminek örülhetsz,
Örülj, ha valakivel törődhetsz!
Lásd meg mások örömét, örülj, ha bárkit öröm ér!
Örömöt adj minden kicsi örömért!
Az öröm az egy jó dolog,
Akik örülni tudnak, azok boldogok.
Te is az lehetsz, ha akarod!”

 

 


 

 

 

 

Képgaléria

 

ÚJ JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

2020. AUGUSZTUS 15.

 

 

 

Trianon 2020

 

 

Videotár

Diákigazolvány

A diákigazolvány igénylés a NEPTUN rendszer bevezetésével elektronikusan történhet, melyet az oktatási igazolványokról szóló 362/2011 (XII.30.) kormányrendelet szabályoz. Amennyiben a hallgató még nem igényelt állandó diákigazolványt, vagy az megrongálódott, elveszett, akkor az alábbiak szerint igényelhet: LETÖLTÉS

Pénzügyek teljesítése

A hallgatók különböző befizetési kötelezettségeiket (például: ismételt vizsgák díjai, különeljárási és szolgáltatási díjak, továbbá KÖLTSÉGTÉRÍTÉSI DÍJ/ÖNKÖLTSÉG DÍJA, és a Pedagógiai Karon a kollégiumi térítési díj) az alábbi módon teljesíthetik TOVÁBB

BejelentkezésHonlapunk megtekintéséhez a Mozilla Firefox program használata javasolt

Designed by simple wp themes.